vineri, 8 august 2014

Cofeina poate stimula memoria pe termen lung



Numeroase studii au sugerat ca cofeina are multe beneficii pentru sanatate. Acum, noi cercetari, sugereaza ca o doza de cofeina dupa o sesiune de invatare poate ajuta stimularea memoriei pe termen lung. Acest lucru este in conformitate cu un studio publicat in revista “Natura si Neurostiinte”.
Echipa de cercetare condusa de Daniel Borota de la universitatea “John Hopkins” din Baltimore, constata ca, desi cercetarile anterioare au analizat efectele cofeinei ca un amplificator cognitiv, daca cofeina poate avea un impact, memoria pe termen lung nu a fost studiata in detaliu.
La acest studiu au ajutat 160 de participant cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.
In prima zi a studiului, participantilor le-au fost aratate imagini ale diferitelor obiecte si au fost rugati sa le clasifice ca fiind obiecte “de exterior” sau “de interior”.
La scurt timp dupa aceasta sarcina, unii participanti au fost alesi la intamplare pentru a li se administra 200 mg de cafeina sub forma de pilula, sau o tablet placebo.
A doua zi participantilor le-au fost aratate aceleasi imagini cat si unele noi. Cercetatorii le-au cerut sa identifice daca imaginile au fost “noi”, “vechi” sau “similare cu fotografiile originale”.
Din aceste teste, cercetatorii au gasit ca subiectii care au luat cafeina au avut un succes mai mare in identificarea imaginilor care au fost similare, in comparatie cu participantii care au luat placebo.
Cu toate acestea, cercetatorii au notat ca ambele grupuri au fost capabile sa distinga destul de précis daca imaginile erau noi sau vizionate anterior.
Echipa a efectuat experimente suplimentare, folosind 100 mg si 300 mg doze de cafeina. Ei au descoperit ca performanta a fost sporita in cazul celor carora le-a fost administrata 200 mg, comparativ cu doza de 100 mg, dar nu a existat nici o imbunatatire dupa cele 300 mg, comparativ cu 200 mg.
“Astfel, putem concluziona ca o doza de cel putin 200 mg este necesara pentru a observa efectul cafeinei in augmentarea memoriei.” – autorii studiului.
De asemenea, echipa a constatat ca performanta memoriei nu a fost imbunatatita daca subiectilor li s-a administrat cafeina cu o ora inaintea efectuarii testului de identificare a imaginilor.
Cercetatorii spun ca exista mai multe modalitati in care cafeina poate imbunatati memoria pe termen lung.
De exemplu, o posibilitate este ca aceasta blocheaza o molecula numita adenozina, impiedicand-o sa opreasca functia de noradrenalina, un hormone care a fost dovedit a avea efecte positive asupra memoriei.
S-a notat ca cercetarile viitoare ar trebui sa fie efectuate pentru a intelege mai bine mecanismele prin care cafeina afecteaza memoria pe termen lung.

Beneficiile si riscurile potentiale ale consumului de cafea


Potrivit celor mai recente cifre de la “Food and drug administration” (FDA), un American consuma in mediu 300 mg de cafeina pe zi. Principalele surse ale consumului sunt cafeaua, ceaiul si bauturile racoritoare.
Multe studii au sugerat ca cofeina ofera beneficii de sanatate. Anul trecut, revista “Medical News Today” a raportat un studiu care sugereaza ca bauturile cu cafeina pot reduce riscul bolilor de ficat, in timp ce alt studiu spune ca 2-4 cesti de cafe ape zi pot reduce riscul de sinucidere.
Dar nu toate sunt vesti bune. Un studiu sugereaza ca stimulentul este capabil de a perturba somnul chiar si la cateva ore de la consumare, in timp ce un alt studiu spune ca cofeina din bauturile energizante poate modifica functiile cardiace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu