vineri, 8 august 2014

Tratament pentru chelie? Celule stem generatoare de foliculi de par aduc speranta

Potrivit Asociatiei Americane pentru Pierderea Parului, doua treimi din populatie vor experimenta o cadere a parului pana la varsta de 35 ani. Si femeile sunt, de asemenea, afectate, constituind 40% din din totalul persoanelor care sufera de caderea parului. Afectand imaginea de sine si bunastarea emotionala, boala a fost una dificil de tratat. Un nou studiu aduce speranta in forma celulelor stem capabile sa genereze foluculi pilosi umani.
Cercetatorii de la Scoala de Medicina Perelman din cadrul Universitatii Pennsylvania au publicat rezultatele studiului in revista “Nature”, unde au descris metoda prin care au reusit sa transforme celule adulte in celule stem epiteliale.
Desi folosirea celulelor stem pentru regenerarea foliculilor de par a fost o tehnica potentiala pentru combaterea calvitiei, pana acum, nimeni nu a reusit sa produca suficiente celule de acest gen.
Echipa afirma ca sunt primii care au reusit sa atinga acest rezultat atat la oameni cat si la soareci.
Condusi de dr. Xiaowei “George” Xu, profesor de patologie, Medicina de laborator si dermatologie la Universitatea Pennsylvania, oamenii de stiinta au inceput cercetarile prin utilizarea unor celule ale pielii umane numite fibroblaste dermice.

Cum a reusit echipa sa produca aceste celule ?


Cercetatorii au transformat celule de piele umana in celule stem induse pluripotente prin adaugarea unei terte gene. Aceste celule stem sunt capabile sa se transforme in orice tip de celule din organism, astfel incat cercetatorii le-au transformat in celule stem epiteliale, care se regasesc in mod normal intr-o parte a foliculilor de par.
Folosind tehnici imprumutate de la alte echipe de cercetare pentru a converti aceste celule stem in keratinocite – un tip de celule important in stratul superior al pielii – Dr. Xu si colegii sai au aratat ca pot “forta” aceste celule pentru a produce cantitati mari controland factorii timpului de crestere pe care celulele le-au primit.
Cand au implantat aceste celule in soareci, acestea au regenerat celule umane de tip uman si foliculi de par, si de asemenea, au creat arbori de par, de unde echipa a tras concluzia ca rezultatele arata promitator.
In 18 zile 25% din celule au fost convertite, care au fost apoi purificate utilizand proteine exprimate pe suprafata celulelor, noteaza echipa.

Tehnica “nu este inca gata pentru oameni”


Dupa amestecarea celulelor umane derivate cu celule dermice de la soareci, echipa le-a altoit pe pielea soarecilor si a produs epiderma umana functionala.
Foliculii de par obtinuti din aceasta procedura sunt structural similari cu foliculii de par umani, noteaza echipa.
Dr. Xu spune ca aceasta: “este prima data cand cineva a creat sume scalabile de celule stem epiteliale capabile de generarea componentei epiteliale a foliculilor de par” adaugand ca celulele ar putea ajuta la vindecarea ranilor, produse cosmetice si regenerare a parului.
Cu toate acestea, aceste celule nu sunt gata inca pentru a fi folosite pe om, deoarece echipa a rezolvat doar o parte a ecuatiei. Un folicul de par contine atat celule epiteliale, cat si un anumit tip de celule stem adulte numit papile dermice.
La sfarsitul lui 2013, revista “Medical News Today” a raportat un studiu care a aratat cum oamenii de stiinta au crescut cu success firele de par uman din celule dermice papila prelevate din interiorul foliculilor de par donator, sugerand ca suntem cu un pas mai aproape de un tratament pentru calvitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu